Het kleine wordt groot

kaart 8

hoe gebruik je een microscoop

De microscoop is ontworpen om superkleine dingen mee te vergroten. Hij bestaat uit verschillende onderdelen: het statief, een aantal lenzen, en het tafeltje waarop je een preparaat kan klemmen.
Het statief is het onderdeel waaraan je de microscoop vastpakt. Een microscoop heeft twee vaste lenzen die los in een buis zitten. De eerste lens vergroot het beeld en de tweede lens vergroot het nog verder. Onder de twee vaste lenzen zitten nog eens drie lenzen die je om en om kunt gebruiken. De kleinste lens vergroot vier keer, de middelste tien keer en de grootste veertig keer. Met een microscoop bekijk je bijvoorbeeld kleine stukjes weefsel, stof, plant of vloeistof. Deze kleine stukjes klem je met wat vloeistof tussen twee dunne glazen plaatjes. Dat noem je een preparaat.
Het ding dat je wil bekijken leg je op de kruistafel je moet wel de lamp aan zetten anders zie je niks.

external image microscoop.jpg
op een microscoop zitten z,n 12 dingen die je nodig hebt om het te besturen

@

wonen: vroeger en nu

kaart 1

Bouw

Wanneer het Muiderslot gebouwd is, is onzeker. Meestal zegt men dat het rond 1280 door graaf Floris V werd gebouwd, maar mogelijk bestond het kasteel toen al en heeft de graaf het slechts gekocht. Het kasteel werd gebouwd aan de monding van de Vecht in de Zuiderzee, het tegenwoordige IJsselmeer. Direct bij het kasteel ligt Muiden
Door middel van een ketting over de Vecht kon Floris V tol heffen bij de langsvarende schepen.Moord op Floris V


Graaf Floris V werd op 27 juni 1296 in de omgeving van het kasteel vermoord. Tijdens een valkenjacht werd hij gevangengenomen door de deelnemende edellieden Gijsbrecht IV van Amstel en Herman van Woerden. Hij werd vijf dagen gevangengezet in het kasteel. Bij een ontsnappingspoging uit het kasteel werd hij, door onder anderen Gerard van Velsen, gedood met 22 messteken.
Het kasteel werd vervolgens verwoest door bisschop Willem van Mechelen, die vermoedelijk met de stenen van het Muiderslot gebruikten het kasteel Vredelant om hem uitbreiden. Wat reste werden pas 70 jaar opgebouwd door graaf Albrecht van Beieren rond 1370 op dezelfde plaats en met dezelfde plattegrond.


BewoningHet Muiderslot werd meestal bewoond door slotvoogden, die het kasteel namens hun heer beheerden; dat was bijvoorbeeld de bisschop of de landgraaf. In het begin van de 16e eeuw werd het kasteel korte tijd eigendom van de Geldersen. In de Tachtigjarige oorlog werd in 1577 het slot namens Willem van Oranje ingenomen.
De meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen die momenteel in het kasteel zijn te bezichtigen stammen uit de 17e eeuw. In die periode leefde de schrijver Pieter Corneliszoon Hooft in het kasteel. Hij verzamelde andere kunstenaars om zich heen, de Muiderkring genaamd.

een weetje

in 2010 vonden hier de opnames plaats van de film: Snuf en het spookslot. Het Muiderslot stelt dan de Ruïne van Brederode voor, voor dat het verviel.

Het Muiderslot in 2008
Het Muiderslot in 2008
Prima!