Eric

Kaart 8, De alles verwoestende kracht van de natuur, heb ik gedaan alleen dan in een powerpoint.
@ Mail die PP evn naar mij dan kan ik hem nakijken

Kaart 3, American sports, ben ik mee bezig die doe ik ook in een powerpoint.
@ Daarna even mailen voor correctie

Kaart 5, Van Onderen!, Samen met Ricardo.

Kappen in het Amazonegebied.
Er wordt veel hout gekapt in het regenwoud. Ook worden er allemaal wegen gekapt voor de trucks die het hout ophalen. Ook word er allemaal hout gekapt of gebrand voor weilanden. En als bijvoorbeeld een jaguar een koe wil pakken komt er een boer met een geweer en die probeert dan de jaguar dood te schieten. Een tweede grote vernietiger van het regenwoud is de ongecontroleerde en niet duurzame houtkap. Zelfs bij de selectieve kap waarbij men slechts enkele soorten kapt, wordt de bodemstructuur vernietigd en worden de andere bomen beschadigd. Ook selectieve kap werkt de sluipende vernietiging in de hand.
Bij kaalkap worden alle bomen omgehakt. Waardevolle stammen worden eruit gehaald en de al de rest wordt vermalen tot houtpulp.

Gevolgen
De gevolgen zijn dat de dieren niet meer leven. Of niet meer kunnen leven. Door de mensen die de bomen kappen zijn de dieren bedreigd. De bewoners die er al jaren in leven kunnen daar niet meer leven. Waar moeten die mensen dan blijven straks zijn die mensen bedreigd. Er groeien minder planten. Waardoor er minder geneeskrachtige middeltjes bestaan. Er is minder zuurstof en er komen meer schadelijke stoffen in de lucht. Waar door de mensheid gevaar loopt met de gezondheid. Het tropisch regenwoud regelt voor een groot deel zijn eigen klimaat. De ontelbare bomen verdampen onvoorstelbare hoeveelheden water. Dit water condenseert in wolken en valt opnieuw als regen omlaag. In het Amazonebekken ontstaat de helft van de regen op deze manier. De plantengroei absorbeert grote hoeveelheden zonlicht en warmte. Wanneer de bomen gekapt worden, zal meer energie teruggestraald worden in de atmosfeer waardoor er lokaal grote temperatuurschommelingen kunnen ontstaan.

Tegen of voor.
Eric: Ik ben er tegen want, de dieren worden zo ook bedreigd. Over een paar jaar bestaat er geen Amazonegebied meer en leven de dieren die daar in leefden er niet meer.

Kolommen
Nadelen Voordelen
De dieren kunnen dood gaan.
We hebben dan weer hout en hout heb je nodig voor papier.
Als ze doorgaan bestaat er geen Amazonegebied meer.
De warmte komt vrij.
We hebben minder zuurstof op de aarde.
Het levert veel geld op.
Minder geneeskrachtige middeltjes en plantjes.
Hout is voor veel dingen nodig.
Er groeien minder planten.
Rijke mensen willen echt bont en dat is daar te vinden.
De bewoners kunnen daar niet meer wonen.
We kunnen daar weer huizen bouwen.
De mijnbouw brengt schadelijke stoffen in de lucht.

De wereld wordt saaier, leger en armer.


Kaart 4,
Nederland in het ABC.

Aruba
Oppervlakte: 180km.
Inwoners: 103.065.
Hoofdstad: Oranjestad.

Geschiedenis: De geschiedenis van Aruba begint met de bewoning van de Caquetios indianen, een stam van de Arowakken, vanuit Venezuela, om te ontkomen aan aanvallen door de Cariben. Resten van de vroegste bewoning op Aruba dateren van ongeveer 1000. Door de afgelegen ligging ten opzichte van andere Caribische eilanden en de sterke stroming, bleven de Caquetios meer gebonden aan Zuid-Amerika dan aan de Caraïben

Bonaire
Oppervlakte: 288km.
Inwoners: 15.414.
Hoofdstad: Kralendijk.

Geschiedenis: Amerigo Vespucci kwam in 1499 als eerste Europeaan op Bonaire aan. Al lange tijd waren het de indianen die op het eiland leefden. Nu nog zijn er vooral in het noordelijk gedeelte van het eiland de inscripties te zien in de rotsen. In 1527 stichtten de Spanjaarden een kolonie en verbleven daar meer dan 100 jaar.
Curacau
Oppervlakte: 444km.
Inwoners: 131.051.
Hoofdstad: Willemstad.

Geschiedenis: Curaçao werd in 1499 "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er naar schatting ongeveer 2000 Taínos op het eiland. In 1515 werden vrijwel alle Taíno als slaven weggevoerd naar Hispaniola. De Spanjaarden vestigden zich definitief op het eiland in 1527.

Verslag
Het ABC zijn mooie eilanden van Nederland. Het ABC hebben wij als een kolonie. Ze liggen is de Caribische Zee. Ze liggen in de andere kant van de wereld. Eerst leefde er indianen en nu mensen met indianen. Ze leven samen op de eilanden, alleen ze kunnen niet met elkaar om gaan. Ze hebben ruzie en een eigen geloof. Er zijn veel verschillende talen op het ABC. De talen zijn Nederlands, Spaans, Portugees, Engels en Frans.

Natuur en klimaat
Vanwege het droge tropische klimaat zijn er niet veel planten te vinden op de Antillen en de 500 soorten die er voorkomen zijn voornamelijk struikgewassen, lage boomsoorten en cactussen. Qua dieren hebben de eilanden meer te bieden: honderden verschillende soorten vissen en op Bonaire woont de zeldzame lora-papegaai nog in het wild. Ook zie je er veel felgekleurde tropische vogels, hagedissen, leguanen en één van de grootste flamingokolonies ter wereld. De Nederlandse Antillen hebben een tropische klimaat met veel zon. De temperatuur schommelt er tussen 25 en 35 ºC, of het nu overdag is of ’s nachts, zomer of winter. Qua regen valt er gemiddeld zo’n 500 millimeter