Nederland in het ABC


Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen zijn een land binnen het koninkrijk der Nederlanden. Bestaand uit 5 eilanden in de Carabische zee: Bonaire,Curacao,Saba,Sint-Eustatius en Sint Maarten. De totale land landoppervlakte is 800 vierkantekilometer.
Terwijl de aantal inwoners 223.652 bedraagt. Al sinds het jaar 1816 zijn de Nederlandse Antillen een Kolonie van Nederland.
Ondertussen zijn de Antillen geen kolonie meer. Ze horen nog wel bij Nederland alleen ze morgen allemaal hun eigen land besturen. Vroeger hoorden Aruba eigelijk ook bij Nederlandse Antillen. Maar op 1 januarie 1986 verwierf Aruba een status apparte( dat betekend dat ze onafhankelijk zijn van Nederland dus eigelijk niet helemaal meer bij Nederland horen.

Oppervlaktes.

Aruba heeft een oppervlakte van: 180 vierkante kilometer.
Bonaire heeft een oppervlakte van: 288 vierkante kilometer.
Curacao heeft een opppervlakte van: 444 vierkante kilometer.
Dus het grootste eiland van de abc eilanden is Curacao.
En Nederland heeft een oppervlakte van 41.228

Vergelijken.


Ik heb een kaart er voor.

Geshiedenis ABC-eilanden en Suriname.

Heel erg lang geleden leefden op de ABC-eilanden indianen. Maar rond het jaar 1500 probeerden de Spanjaarden de carabische eilanden in te pikken. De allersterkste indianen probeerden ze te vangen en als dat was gelukt namen ze ze gevangen en gebruikten ze als slaven. In 1634 werden de Spanjaarden door de Nederlanders van de Antillen verdreven. ze bouwden allemaal soorten forten, bijvoorbeeld Fort Oranje op Sint-Eustatius en Fort Amsterdam op Sint-Maarten. Die forten zijn er nu nog steeds. De Nederlandse slavenhandelaars begonnen op Curacao een slavenmarkt waar ze dus Slaven verkopen. De west Indische Compangie haalden de slaven uit West-Afrika. In helemaal volgepropte schepen werden ze vevoerd naar Curacao. Wie die vreselijke reis overleefde, werd verkocht aan de eigenaars van de plantage's. In 1863 werd de slavenij in Curacao afgeschaft.


Suriname

Ook Suriname,een land in het Noorden van Zuid-Amerika, was een kolonie van Nederland. Tijdens de tweede Engelse oorlog werd Suriname in 1667 veroverd op de Engelse. De Engelsen op hun beurt hadden de Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam( de huidige staat New-york) ingenomen. Toen er vrede werd gesloten in het jaar 1674 werd er officieel besloten om de gebieden te ruilen. De Nederlanders begonnen plantages aan de kust van Suriname en voerde massaal Afrikaanse slaven aan voor het werk. Deze behandeling bij de slaven was echt zeer slecht. Uiteindelijk is de slavernij in Suriname opgeheven in 1863. In 1954 werd Suriname onafhankelijk. Veel Surinamers zijn naar Nederland gekomen om dat Suriname weinig geld heeft en in Nederland het leven beter is.


Afrika